Hakkımda Resim

Tüp Bebek Terapi


“Stres ve kaygıdan uzak dur. Peki. Ama Nasıl?”


Birlikte çalıştığım birçok çift bebek sahibi olmakla ilgili yaşadıkları problemi hayatlarında karşılaştıkları en önemli kriz olarak tanımlamaktadırlar. Kendinize haksızlık etmeyin. Böylesine ciddi ve beklenmedik bir yaşamsal krizle baş edebilmek için kim donanımlı olabilir ki? 

Merak etmeyin. Yalnız değilsiniz..

Meslek hayatımda edindiğim tecrübelere dayanarak; tedaviyle bebek sahibi olma yolunda ilerleyen çiftlerin, tedavileri sırasında tıbbi açıdan neredeyse bir doktor kadar uzmanlaşma sınırına yaklaşabilmelerine rağmen, duygusal zorluklarla baş edebilme konusunda ise oldukça kırılgan ve acemi olduklarını size rahatlıkla söyleyebilirim.
Tedavide Usta, Duygularda Acemi 

 

 

 

Doğurganlık probleminin ve tedavisinin çok hassas ve özel bir problem olarak tanımlanması ve bu nedenle de paylaşmaktan kaçınılması ya da duyguların rahatlıkla ifade edilememesi, ihtiyaç duyulan duygusal desteğin bulunmasını güçleştirir. Hem kendinizi hem de eşinizi bu krizden en az zararla çıkarmaya çalışırken, ihtiyaç duyduğunuz duygusal desteği eşinizden ya da yakınlarınızdan yeterli şekilde bulamayabilirsiniz. Tedavi ile bebek sahibi olma yolunda ilerlerken, kendiniz ile ilgili düşünceleriniz, eş ilişkiniz, sosyal ilişkileriniz, cinsel hayatınız, ekonomik kaynaklarınız, gibi hayatınızın belli başlı alanlarında yaşayabileceğiniz zorluklar nedeniyle duygusal olarak yıpranabilirsiniz. Stres ve kaygı düzeyiniz artabilir, kontrolünüzü kaybetmiş gibi hissedebilirsiniz. Üstelik bir yandan da, doktorlarınızdan, yakınlarınızdan sıklıkla “Stres ve kaygıdan uzak dur. Rahat ol.” telkinlerini de duyarsınız. Ancak  “Bunu nasıl yapacağım?” sorusunun cevabı ise açık ve net olmayabilir. 

Aslına bakarsanız, tüp bebek tedavisi sürecinin doğasında stres ve kaygı vardır. Bu duygusal zorluklar birçok çift tarafından yaşanmaktadır.

Tüp Bebek Terapisinin temel amacı, tedaviyle bebek sahibi olma sürecinin doğasında olan stres ve kaygıyla baş edebilme becerisini edinmenizi sağlamaktır. Terapi sürecinde, size özel psikolojik yöntem, teknik ve müdahaleler kullanılarak, bebek sahibi olmak için çıktığınız yolda, zorlandığınız duygu ve düşüncelerinizin üstesinden gelmeniz, stres ve kaygı düzeyinizi kontrol altına almanız,  duygusal olarak dengeye kavuşmanız hedeflenerek; gebe kalma başarı oranınız artırılmaktadır. 

Gebe kalma problemi öncelikle bedene dayalı biyolojik bir durum olarak tanımlandığından; öncelik elbette tıbbi tedaviye verilmektedir. Bu nedenle terapiye tedavilerinin en başında gelen kişi ya da çiftlerin sayısı oldukça azdır. Oysa bilinen bir gerçek var ki;    

Psikolojik olarak iyi hissetmeniz,  gebe kalma başarı oranınızı arttırır.

Tüp bebek tedavisi sadece biyolojik bir süreç olmanın çok ötesinde, hayatınızın birçok alanını etkileyen, uzun soluklu bir tedavidir. 

Genellikle tedaviyle bebek sahibi olmaya çalışan kişi ya da çiftlerle tanışmam, eş ilişkisi ve sosyal ilişkilerdeki bozulmalardan ya da tedavilerden alınan olumsuz sonuçların getirdiği duygusal yıpranmalardan sonra olmaktadır. Nedeni ne olursa olsun, tedaviniz sırasında karşılaşabileceğiniz duygusal zorlukları aşabilmek için öncelikle kendi gücünüze dayanarak bildiğiniz çözüm yollarını denemek istemeniz oldukça doğal bir tercihtir. Bu süreçte aileniz ve arkadaşlarınızla sorunları konuşmak ve paylaşmakta faydalı olabilir.

Diğer taraftan, tedavinizin başında hissettikleriniz, ilerleyen süreçte değişebilir. Kendinizi duygusal açıdan daha da yıpranmış hissetmeye başlayabilirsiniz. Uçlarda gidip gelen duygusal dalgalanmalarla baş etmek zorlaşmaya başlayabilir. 

Ne zaman ve ne koşulda olursa olsun “Tüp Bebek Terapi”nden ihtiyaç duyabileceğiniz birçok konuda destek alabilirsiniz.

 


Tüp Bebek Terapi Nedir?

Devamı

Tüp Bebek Terapi Sizi Nasıl Destekler?

Devamı

Tüp Bebek Terapide Nasıl Bir Yol İzlenir?

Devamı

Tüp bebek terapide destek noktaları nelerdir?

•  Çiftleri Tüp bebek / IVF ya da diğer üreme tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmek ve sürece duygusal olarak hazırlamak, 

•  Cinsel bir problem (vajinismus gibi) nedeniyle tüp bebek tedavisi tercih edildiyse, cinsel terapi hakkında bilgi vermek ve alternatif tedavi yöntemini önermek, 

•  Stres ve kaygıyı düşürmek, huzur ve gevşeme duygularının artırılması, 

•  Kızgınlık, kıskançlık, suçluluk stres ve endişe gibi duygularla çalışmak, 

•  Eşler arasında yakınlık ve cinsel duyguların yeniden kazandırılması, 

•  Eş aile ve arkadaş ilişkilerinin düzenlenmesi ve iyileştirilmesi, 

•  Kendine güven ve değerlilik duygularının yeniden kazandırılması, 

•  Gebe kalmayı engelleyen bilinçli ya da bilinçdışı konuların saptanması ve çözümlenmesi, 
•  Kadında yumurta kalite ve sayısının artırılmasına yönelik psikolojik müdahaleler,

•  Erkekte sperm kalite ve sayısının artırılmasına yönelik psikolojik müdahaleler,

•  Embriyo transferi öncesi rahim hazırlama yöntemleri, 

•  Embriyo transferi sırasında eşlik etmek, 

•  Transfer sonrasında bekleme sürecinde destek, 

•  Tedavi sürecinde kimyasal gebelik ya da düşüklere dair hayal kırıklığı ve yaslarla çalışmak, 

•  Tamam mı / devam mı kararının sorgulanmasında destek vermek, 

•  Diğer yollarla ebeveyn olabilme kararları ile ilgili çifte destek vermek, 

•  Gebelik gerçekleştiğinde hamilelik, doğum ve sonrasında çifte destek vermek.
 
Hakkımda Resim
Ara

Detaylı Bilgi İçin Arayabilirsiniz.